Werken aan je vitaliteit door even niks te doen?

03-09-2020

Even niks doen en daarmee toch werken aan je gezondheid, dat is fijn toch? Alleen al een positieve gedachte draagt bij aan je vitaliteit en dus je gezondheid.  Hoppa, in the pocket zeg ik dan maar.

We hebben meerdere knoppen waar we aan kunnen draaien om gezond en vitaal te zijn. De kunst is om te weten welke knoppen we allemaal hebben, welke kant we op moeten draaien, in welke intensiteit en op welk moment. Zie het als een succesvolle DJ die prachtige muziek maakt. Een beetje aan knoppen draaien maakt niet perse dat je mooie muziek maakt en dan ook nog voor de juiste mensen op het juiste moment.

Het is ervaring opbouwen (levenswijsheid). Het is een gevoel om de juiste frequentie te vinden (balans). Het is de juiste apparatuur hebben (weten wat invloed heeft op vitaliteit) en inspelen op je publiek in toon, tempo, genre (flexibel omgaan wat de dag brengt).

Zo geldt dit ook voor je gezondheid. Even niks doen is een stukje van 1 van die knoppen. Als je bv. een drukke dag hebt gehad en je aanvoelt dat het even “me-time” is. Het kan zijn dat een andere knop vol aan stond, bv de hele dag bij je favoriete sportvereniging meedraaien. Deze knop geeft je voldoening en zingeving welke ook invloed heeft op je gezondheid.

Jarenlang dezelfde baan zorgt er wellicht niet voor dat de knop uitdaging (ook belangrijk voor je gezondheid) volledig open staat, het draagt wel bij aan de knop dagelijks functioneren (niet geheel onbelangrijk) waarbij inkomen bv. belangrijk is. Zo staat de ene knop in een andere stand dan de andere. Het mooie is ook nog eens, niks is goed of fout.

Gezonder worden en daarom je helemaal “verliezen” in alles wat met voeding te maken heeft? Dat is maar een klein stukje van 1 knop. Daarom zeg ik ook: vitaliteit is veel meer dan gezond eten en beweging in de pauze.

De kunst is om te weten welke knoppen jij allemaal hebt. De balans weet te vinden tussen al deze knoppen om, net als de DJ, de juiste frequentie te vinden op het juiste moment.  Wanneer jij prachtige muziek speelt op het juiste moment voor de juiste mensen, heb jij voor jezelf de balans gevonden. Dit geeft je (innerlijke) rust, energie, een ontspannen gevoel, een heldere focus, een goede nachtrust. Bouwstenen voor een gezond lichaam en op de werkvloer een duurzaam inzetbare medewerker.

Heb je nog niet de gewenste frequentie gevonden? Dat geeft helemaal niks, probeer eens een andere knop, een ander tempo en/of een ander moment.

Heb jij maar 1 knop en die staat aan of uit? Wil je inzicht hoe jouw knoppen er bij staan? Heb je hulp nodig om de juiste frequentie (ook wel balans) te vinden? SamenMeester kan jou en/of jouw medewerkers helpen. Hiervoor zijn o.a. de Meester Mind Bouwpakketten gemaakt. Kijk op de site bij de diensten van SamenMeester, mail of bel. Samen vooruit in vitaliteit.

Klik hier voor meer blogs