Waar is de directie die lef heeft kritisch naar zichzelf te kijken?

13-09-2019 | Organisatie

SamenMeester (bijna) in een nieuw jasje en dan wordt er gevraagd: Wie zijn je opdrachtgevers?

Tja dat is een goede, om dat te omschrijven vond ik best lastig, maar heb een mooi lijstje aan “kenmerken”, waarbij er 1 erg belangrijk is. Een directie/management die lef heeft kritisch naar zichzelf te kijken.

In mijn leven heb ik hier heel veel aan gehad. Spiegelen, feedback, opbouwende kritiek, kwetsbaar opstellen. Allemaal bewoordingen die hetzelfde effect hebben, de waarheid onder ogen komen, jezelf ontwikkelen en verder komen.

Ik kan mij nog heel goed enkele feedback momenten herinneren die nu nog effect hebben.

“Inge, wat praat je hard als je enthousiast wordt”. Ja klopt inderdaad, maar nooit bewust bij stil gestaan. Als ik nu harder begin te praten, dan glimlach ik van binnen en denk: oh ja, daar ga ik weer.

“Waarom gebruik je altijd een ! in je zinnen? Dat komt bij mij erg dreigend en onprettig over”. Oh jeetje, daar zit geen bewuste bedoeling achter. Sindsdien heb ik het gebruik van een ! sterk verminderd.

Tijdens een voor mij eerste bespreking met de OR bij een opdrachtgever heb ik mijn kijk op enkele onderwerpen geventileerd. Iets te duidelijk en direct bleek achteraf. Het was niet wenselijk dat ik nog vaker zou aanschuiven. Gelukkig is dit al weer wat jaartjes geleden en heb onder andere hieruit geleerd om een eerlijke duidelijke boodschap iets tactischer in te kleden. Ik heb het er nog wel eens over met mijn opdrachtgever van toen. We kunnen er nu samen erg om lachen.

Ook bij de opstart van SamenMeester en nu weer heb ik vele gesprekken gevoerd met diverse mensen vanuit verschillende invalshoeken om over mijn plannen, visie, slagingskansen etc. te sparren. Samen kom je verder maar dan wel op een eerlijke, kritische, respectvolle manier zonder te oordelen of de feedback wel “waar is of niet”. Het gezegde is niet voor niks: Een betere wereld begint bij jezelf. Daarbij heb je soms een spiegeltje nodig.

Heb jij lef als directie? Durf jij kritisch naar jezelf en de organisatie te kijken? Wil jij meer uit de organisatie halen of je medewerkers? SamenMeester kan (dan) jouw spiegel zijn.

Klik hier voor meer blogs