"Ik heb een nieuwe balans gevonden"

11-12-2020

Na een langdurige ziekteperiode is de 61-jarige werknemer van Obimex klaar om zijn werk weer op te pakken. Maar hoe graag hij ook wil, zijn lichaam en geest werken niet mee. Zijn werkgever biedt hem een coachingstraject aan. Dat bleek een gouden greep. 

“Ik ben bijna twee jaar ziek geweest. Door een achillespeesruptuur was ik lange tijd uit de running. en na een longontsteking in het voorjaar van 2019 werd ik vreselijk ziek. Van het een op het andere moment vielen al mijn vitale organen uit. Ik werd met spoed opgenomen en lag drie dagen in coma. Dat is me niet in de koude kleren gaan zitten. Na een herstelperiode van een half jaar, heb ik mijn werk langzaam weer opgepakt. Maar al snel liep ik vast. Mentaal worstelde ik met wat me overkomen was. Mijn herstel ging me te langzaam. Mijn conditie was slecht, ik had evenwichtsstoornissen en allerlei lichamelijke klachten. Tot overmaat van ramp moest ik ook nog geopereerd worden aan galstenen.” 

Stok achter de deur

“Mijn werkgever, voor wie ik al 43 jaar werk, merkte dat ik niet lekker in mijn vel zat. Naast een personal trainer bood hij mij een coachingstraject bij SamenMeester aan, als stok achter de deur om te werken aan mijn vitaliteit. In eerste instantie was ik sceptisch: waarom had ik een coach nodig? Ik had er geen ervaring mee en wist niet wat ik kon verwachten. Wel wist ik dat ik hulp nodig had om verder te komen. Dus pakte ik de telefoon om een afspraak met Inge te maken. Er was meteen een goede klik.”

Meer delen met collega’s

“De sessies met Inge, acht in totaal, hebben mij veel opgeleverd. Inge heeft me geleerd hoe ik op een andere manier naar ‘pijntjes’ kan kijken om mij mentaal en fysiek sterker te voelen. Eén van mijn grootste struikelblokken op mijn werk bleek dat ik te weinig deelde met collega’s. Als ik een probleem had vroeg ik geen hulp, maar probeerde ik het altijd zelf op te lossen. Nu ervaar ik dat het veel prettiger werkt om mijn problemen te delen en collega’s om assistentie te vragen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van situaties waar ik nu heel anders tegenaan kijk. We hebben goede gesprekken gevoerd, oefeningen gedaan en ook mijn voedingspatroon aangepakt. Ik heb mijn eigen ‘ik’ beter leren kennen.” 

Terug op de werkvloer 

“Wat de coaching van Inge mij heeft opgeleverd? Ik heb een nieuwe balans gevonden en zit véél lekkerder in mijn veel. Ik voel me gezonder, fitter, vrolijker. Tegenwoordig pak ik de fiets naar mijn werk en maak ik onderweg mijn hoofd leeg. Op de werkvloer ben ik rustiger en minder gestresst. Collega’s en familie merken dat ik weer ouderwets grappen maak, dat zegt genoeg! Ook mijn werkgever ervaart dat het beter gaat. Ik ben dankbaar dat hij mij dit duwtje in de rug heeft gegeven. Ik ben weer volledig aan het werk. En heb ik een keer een slechte dag? Dan doe ik een paar oefeningen en ben ik weer de oude. Zo sceptisch als ik aanvankelijk was, zo blij ben ik dat ik dit ben aangegaan. Ik gun iedereen een coach als Inge.”

 

Klik hier voor meer blogs