“Ook in een lager tempo bereik je je doelen”

10-03-2020

Een verantwoordelijke baan, vader van drie opgroeiende tieners, echtgenoot, fervent hardloper. Richard* (44) uit Enschede geniet van het leven. Tot in de zomer van 2018 opeens het licht uitgaat en Richard* met een burn-out thuis komt te zitten. Openhartig vertelt hij hoe de coaching van SamenMeester hem helpt in zijn herstel. 

“Mijn burn-out komt deels door mijn werk, maar ook de aard van het beestje speelt een rol. Jarenlang nam ik te veel hooi op mijn vork. Ik was met te veel dingen tegelijk bezig. Op mijn werk, in mijn gezin, als sportman. Ik ging maar door, zonder stil te staan bij de grenzen die mijn lichaam aangaf. Dat is een grote valkuil van mij. Mijn burn-out is een pijnlijke waarschuwing dat ik niet meer op het level van tien jaar geleden kan blijven acteren. 

Leren doseren

Het is nu bijna twee jaar geleden dat ik uit de running raakte. Sindsdien ben ik mijzelf aan het heruitvinden, uiteraard met hulp van professionals. Ik ben onder behandeling bij een psycholoog en psychiater en heb daarnaast een beroep gedaan op Inge Meester. Als coach geeft zij richting aan mijn gedrag en de keuzes die ik maak. Waarom kies je voor X en niet voor Y? Kan het op 60% in plaats van 100%? Van Inge leer ik doseren en vind ik meer balans in mijn leven. Ik ga anders met dingen om. Voorheen trok ik na een drukke werkdag direct mijn hardloopschoenen aan voor een stevige duurloop. Nu pak ik eerst mijn rust en doe ik dingen op het tempo dat mijn lichaam aangeeft. En ben ik mij ervan bewust dat je in een lager tempo, of met minder energie, ook je doelen bereikt. 

Nee zeggen mag

Een belangrijk inzicht dat Inge mij tijdens onze gesprekken heeft gegeven, is dat ik scherpe keuzes mag maken. Ze stimuleert me om mijn grenzen aan te geven, waardoor ik vaker ‘nee’ kan zeggen. Bijvoorbeeld op mijn werk. Inge had al snel in de gaten dat ik niet op mijn plek zit. Ik heb dat jarenlang weggestopt en niet willen toegeven. Nu heb ik de keuze durven te maken om - na twintig jaar - mijn vak uit te gaan en ander werk te zoeken. Ik volg een re-integratietraject en hoop binnen enkele maanden een nieuwe start te kunnen maken. Hoewel het mentaal nog steeds een belasting is, voelt het goed om af en toe te kunnen zeggen dat ik voor mijzelf heb gekozen. Het slechte gevoel dat ik daar eerder bij had is verdwenen. 

De natuur in 

Eén keer per maand spreek ik af met Inge. We wandelen dan 1,5 uur in het bos of op de hei. Ik heb ontdekt dat wandelen een prikkelarme bezigheid is die mij erg goed doet. Zeker in combinatie met een goed gesprek. Inge staat heel dicht bij me, ze creëert een veilige en vertrouwde omgeving waarin ik in staat ben heldere antwoorden te geven en bij mezelf te rade ga. Ze houdt je een spiegel voor en is een kei in het stellen van de juiste vragen op het juiste moment, bijvoorbeeld over het gedrag dat ik vertoon. 

Naast de fijne, verhelderende gesprekken en frisse inzichten, inspireert Inge mij ook om het fysieke deel aan te pakken. Ik ben gestart met tai chi en meditatie, eet bewuster en drink minder alcohol. Ook dit helpt om meer balans in mijn leven te krijgen en te behouden. Het doet me goed dat ik hierin iemand heb gevonden op wie ik altijd kan terugvallen.” 

*uit prive overweging is de naam van de persoon aangepast.

 

Klik hier voor meer blogs