“Mijn energie en zelfwaarde kregen direct een boost”

11-05-2021

Sander Hasselerharm (44) voelt zich als een vis in het water bij de Nederlandse vestiging van Leviat. Een club vol technische mensen, waar hij sinds kort, samen met een collega, een team van 15 engineers aanstuurt. Om zich verder te ontwikkelen in die rol, startte Sander een coachingstraject met SamenMeester.

“Op mijn afdeling ontwerpen we metselwerkondersteuningen en lateien. Jarenlang hoorde ik zelf tot het team van engineers. Tot ik de kans kreeg teamleader te worden, een heel nieuwe uitdaging,” vertelt Sander. In zijn nieuwe functie richt hij zich vooral op de begeleiding en opleiding van nieuwe medewerkers en het hogerop brengen van bestaande collega’s. “Vakkennis en werkervaring zijn één. Ik had echter behoefte aan nieuwe tools en inzichten in mijzelf, om betere gesprekken met mijn collega’s te kunnen voeren. Bijvoorbeeld met de millennials in ons team. Een jongere generatie met een heel andere mentaliteit dan de senior engineers. Ik vind het soms lastig daarmee om te gaan en hen op de juiste manier te motiveren. Daarnaast zijn technische mensen over het algemeen niet van die praters. Als leidinggevende vind ik het echter belangrijk dat ook de ‘soft skills’ verder ontwikkeld worden en collega’s zich bewust zijn van hun sterke en minder sterke kanten. Dat helpt om elkaar beter te begrijpen en samen te werken als team.”

CVI-test

Om meer inzicht te krijgen in zijn eígen sterke punten, uitdagingen en valkuilen, startte Sander een individueel coachingstraject met SamenMeester. Na een verkennend gesprek stelde Inge een maatwerktraject van vijf sessies samen. Sander: “Onderdeel van het traject was een Core Value Index test (CVI-test, red.). Die heeft nieuwe inzichten in mijzelf opgeleverd. Bijvoorbeeld dat ik snel te ‘lief’ ben en daardoor mijn doelen niet bereik. En doordat ik mijn werk leuk vind en moeilijk ‘nee’ zeg, haal ik mezelf regelmatig te veel werk op de hals. Inge heeft me geleerd hier bewuster mee om te gaan en deze eigenschappen op een positieve manier in te zetten.”

Rijker en sterker

Sander blikt terug op een coachingstraject vol leermomenten en ‘aha-ervaringen’. “Ik voelde me meteen prettig bij Inge. Ze geeft vertrouwen en weet hoe het reilt en zeilt in de bouw. Dat praat heel makkelijk. Naast de CVI-test hebben we oefeningen gedaan en het door Inge zelf ontwikkelde spel ‘Samen je doel Meester’. Dat was een bijzondere ervaring, mijn energie en zelfwaarde kregen direct een boost. Sindsdien voel ik me rijker en sterker. Dankzij de coaching van SamenMeester doe ik mijn werk een stuk zelfbewuster. Je neemt het geleerde in je achterhoofd mee en gaat anders een gesprek met een collega in. Ik observeerde bijvoorbeeld veel met mijn gevoel, waardoor ik soms miste wat er écht gezegd werd. Inge heeft me geleerd bewuster te luisteren. Dat werkt! Ik ben erg blij met wat het mij heeft opgeleverd en ben met Inge in gesprek om een coachingsprogramma speciaal voor mijn team op te zetten. Zo wil ik mijn collega’s stimuleren zich te blijven ontwikkelen in hun vak, maar vooral ook als persoon.”

Klik hier voor meer blogs