"Inge heeft veel in beweging gezet"

22-10-2019

Door drukte op de werkvloer wordt de ‘mens’ wel eens vergeten. Zeker in de bouw. Dat ervaarden ook de medewerkers van een groot en succesvol woningbouwbedrijf.  SamenMeester werd in eerste instantie ingezet om de werkdruk op de afdeling Kopersbegeleiding te verlichten, maar het resultaat was veel groter. Een collega van destijds vertelt.

“De komst van Inge was een verademing. De afdeling was onderbezet, we zaten tot onze oren in het werk. Collega’s liepen op hun tenen en overwerken was normaal. Om de werkdruk te verlichten werden nieuwe mensen aangenomen, maar de meesten waren binnen no-time weer vertrokken. Intussen waren wij veel tijd kwijt aan het inwerken van nieuwe collega’s en stapelde ons eigen werk zich verder op. Het werkklimaat werd ongezonder, ik bungelde op het randje van een burn-out. Er móest iets veranderen.

Sparringpartner

Inge kwam binnen als interim-kopersbegeleider voor een nieuw woningbouwproject. Ze werkte mee op onze afdeling, maar was dusdanig betrokken dat er automatisch meer ontstond. Ze werd een belangrijke sparringpartner voor mij en mijn collega’s. Inge was bijvoorbeeld de eerste die signaleerde dat de werkdruk abnormaal hoog was en de afdeling niet goed functioneerde. Ze had snel door hoe de lijntjes liepen, hoe verantwoordelijkheden verdeeld waren en waar verbeterkansen lagen. Inge is een zeer open en toegankelijk persoon, analytisch ingesteld, niet bang om processen of bestaand gedachtegoed te doorbreken of van een andere kant te belichten. Met haar inzichten en adviezen heeft ze op onze afdeling veel in beweging gezet en ook hoger in de organisatie ogen geopend.

The bigger picture

Inge’s daadkracht werd opgemerkt door het management. Ze ontpopte ze zich tot strategisch sparringpartner en adviseur, zonder het belang van de collega’s op de werkvloer uit het oog te verliezen. De kracht van Inge is dat zij altijd ‘the bigger picture’ ziet. Ze heeft aandacht voor zowel de individuele als de zakelijke doelen, afdelingsoverstijgend. Ook als persoon heb ik veel steun aan haar gehad. Ik zat zo diep in het werk dat ik niet in de gaten had dat ik totaal overstroomde. Mijn gesprekken met Inge - toen ‘gewoon’ een collega - werkten verhelderend. Ze luisterde, gaf de nodige bevestiging en hield me een spiegel voor. Door Inge ging ik inzien dat de stress op mijn werk ten koste ging van mijn gezondheid en privéleven. Ook al had ze toen niet de rol van coach, het ontstond gewoon, als een natuurlijk proces. Inge’s aandacht voor de zakelijke en de menselijke kant is een grote toegevoegde waarde voor alle bedrijven in de nog altijd vrij traditionele bouwsector. Resultaat begint immers bij je medewerkers.”

Klik hier voor meer blogs